

This two-day workshop will cover each series that comprises the Community Rating System (CRS). CRS recognizes and encourages community floodplain management activities that exceed the minimum NFIP standards. Depending on level of participation in CRS, flood insurance premium rates for policy holders can be discounted up to 45 percent.



June 6 & 7, 2023 8:30 am – 4:30 pm



City Hall, 1st Floor Council Chambers 51 N. Park Street Lebanon, NH 03766



Register now online or using the QR code:



https://forms.office.com/g/D1D1qsC5t2

CFMs are eligible for 12.0 Continuing Education Credits.

For NFIP communities, contact your Floodplain Administrator to determine who should attend the workshop.

Free parking available in the Taylor Street municipal lot (<u>see map</u>).

Questions about the class? Contact Katie Paight: kathryn.o.paight@livefree.nh.gov.

Questions about registration? Contact Rebecca Pfeiffer: Rebecca.Pfeiffer@vermont.gov.





New Hampshire Department of BUSINESS AND ECONOMIC AFFAIRS



Introduction to the Community Rating System Program Two-day Workshop Agenda

Day 2:

Day 1:

8:30 - Welcome - 15 minutes

8:45 - Intro and 200 Series

- a. Student Introductions (25 minutes)
- b. CRS Basics (25 minutes)
- c. Procedures and Prerequisites (25 minutes)

10:00 - 300 Series

a. 310 – Elevation Certificates (30/60 minutes)

10:30 – Break (15 Minutes)

10:45 - 300 Series - continued

- a. 310 Elevation Certificates (30/60 minutes)
- b. 320 Map Information (20 minutes)
- c. 330 Outreach Projects (20/45 minutes)

12:00 - Lunch - 60 minutes (on your own)

1:00 – 300 Series – continued

- a. 330 Outreach Projects (20/45 minutes)
- b. 340 Hazard Disclosure (20 minutes)
- c. 350 Flood Protection Information (20 minutes)
- d. 360 Flood Protection Assistance (20 minutes)
- e. 370 Flood Insurance Promotion (20 minutes)

2:40 – Break – 15 minutes

2:55 - 400 Series

- a. 400 Impact Adjustments (30 minutes)
- b. 410 Flood Hazard Mapping (20 minutes)c. 420 Open Space Preservation (60

ninutes)

minutes) c. 450 – Stormwater Management Regulations (40 minutes)

10:15 – Break – 15 minutes

8:30 - 400 Series - continued

minutes)

10:30 - 500 Series

- a. 500 Repetitive loss (60 minutes)
- b. 510 Floodplain Management Planning (30 minutes)

a. 430 – Higher Regulatory Standards (40

b. 440 – Flood Data Maintenance (20

12:00 – Lunch – 60 minutes

1:00 – 500 Series – continued

- a. 520 Acquisition and Relocation (20 minutes)
- b. 530 Flood Protection (20 minutes)
- c. 540 Drainage System Maintenance (45 minutes)

2:30 – Break – 15 minutes

2:45 - 600 Series

- a. 610 Flood Warning and Response (30 minutes)
- b. 620 Levees (20 minutes)
- c. 630 Dams (20 minutes)

4:00 – 700 and Questions

4:30 – Adjourn

4:30 – Adjourn

minutes)